Annalkande vinter och ökande sociala konflikter

Annalkande vinter och ökande sociala konflikter 150 150 Tomas Lindbom

Det är ett känt fenomen att vinter i Frankrike betyder ökade sociala spänningar, ofta orsakade av politiskt och ekonomiskt missnöje. Det kan mycket väl bli likadant denna vinter.

Media har under sommaren och den tidiga hösten ägnat sig mest åt de politiskt-konstitutionella frågorna. President Macron upplöste nationalförsamlingen efter hans partis katastrofala resultat i EU-valet och utlyste nyval. Sedan dess har landet präglats av svåra motsättningar kring regeringsfrågan och de konflikterna fortsätter, senast om budgeten. Med viss sannolikhet kommer regeringen Barnier att tvingas avgå före jul.

Nu kompletteras dessa politiska motsättningar med sådana som driver ut människor på gator och torg. Närmast handlar det om bönderna som står beredda att marschera in i städer och inte minst mot Paris. Det handlar om det hot som de anser ligger i Mercosur, den gemensamma marknad som omfattar sydamerikanska länder som Brasilien och Argentina, och deras krav. Mercosur kräver tullfrihet för export till Europa av varor som nötkött och kyckling. Det ligger ett förslag på bordet som många europeiska länder kan tänkas skriva på men för den franska presidenten är kopplat till problem. Han vill skydda de franska bönderna genom att kräva samma kvalitet på produkterna från de sydamerikanska länderna som gäller i Frankrike.

De franska bönderna litar ändå inte på Macron som trots allt är en övertygad frihandelsvän och hoppas istället på Nationell Samling som ställer upp till försvar för de missnöjda. Konflikten mellan bönder och presidenten lär inte lösas utan ett högt tonläge med demonstrationer och strejker. Denna yrkesgrupp stöds av många fransmän, också i städerna.

Andra grupper har redan varslat om strejker. Det gäller bland annat piloter och anställda inom den statliga järnvägen SNCF. Alla dessa grupper strejker varje år, i ock för sig lugnande för statsledningen. Till slut kommer våren och sommaren och oron lägger sig. Så kan många tänka även denna gång. Problemet är att staten befinner sig i ett så prekärt läge. Dels konstitutionellt men också ekonomiskt. Premiärminister Michel Barnier försöker få igenom en besparingsbudget för att hjälpligt hindra en närmast galopperande ökning av underskottet. Denna budget kommer att reta olika intressegrupper än mer i år än tidigare år och alla vet att premiärministerns förhandlingsutrymme är så försvagat jämfört med tidigare regeringars. Barnier försöker lirka med oppositionen i parlamentets båda kamrar och med alla intresseorganisationer som trycker på med sina krav. Allt pekar på att budgeten inte alls leder till nödvändiga besparingar, att självförtroendet ökar hos alla missnöjda grupper, att konflikterna på gatan blir svårare för stat med polisen att stoppa och att dessutom regeringen tvingas avgå. Denna vinter kan – om det vill sig illa – bli ännu bistrare än tidigare års.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.