Möjligen en vänsterregering…

Möjligen en vänsterregering… 150 150 Tomas Lindbom

Det har verkat omöjligt men kanske blir det verklighet i mitten av nästa vecka. President Emmanuel Macron kan utse Lucie Castets till ny premiärminister i Frankrike. Det skulle innebära att Frankrike får ett samboskap (cohabitation) mellan en president i mitten och en regering med tydlig vänsterprofil. Det finns skäl för Macron att utse en premiärminister som politiskt snarare representerar en radikal vänster än en mer moderat sådan.

Spekulationerna kring regeringsbildningen är nu intensiva. Igår besökte Den nya folkfrontens ledare Elyséepalatset följt av företrädare för den republikanska högern. Lucie Castets sa sig vara positiv efter mötet med Macron. Tydligen hade inte Macron stängt några dörrar. Han vet samtidigt att hans egna partivänner tydligt har tagit avstånd från en regering med företrädare för det radikala Det okuvade Frankrike.

För Macron finns andra bevekelsegrunder än att omedelbart efter sommaren ta ideologisk ställning för eller emot folkfronten. För det första kan han hävda att han gör som tidigare presidenter som råkat ut för nederlag i val till nationalförsamlingen; ingå samboskap med sin värsta politiska motståndare som råkat få fler mandat i ett val. Det handlar inte om att bygga en allians mellan mitten och vänstern. Det handlar om samboskap som den konservative Jacques Chirac gjorde med socialistledaren Lionel Jospin efter valförlusten 1997.

För det andra vet Macron att en regering bestående av fyra vänsterpartier kommer att falla några veckor eller en månad efter att ha blivit tillsatt. Högern och ytterhögern kommer att begära misstroendevotum och sannolikt kommer Macrons egna stödpartier att också lägga sina röster för att fälla denna vänsterregering. Då har Macron beviset för att vänstern inte kan regera och ges därefter möjlighet att utse en mer mittenorienterad premiärminister med ministrar ur mitten, högern och kanske något av de fyra partierna som ingår i folkfronten, i första hand socialisterna. Macron drömmer förstås om att kunna knäcka samverkan mellan dessa fyra; Det okuvade Frankrike, Socialistpartiet, Kommunistpartiet och De gröna. Det skulle i det läget också finnas möjlighet att få ett tyst medgivande från Nationell Samling som bidar sin tid fram till presidentvalet 2027 och vet att det i nuvarande läge är omöjligt för dess ledare Marine Le Pen att bilda regering.

Spelet om makten i nationalförsamlingen och kontrollen av regeringsbildningen pågår nu för fullt. Det är ett komplicerat spel eftersom det finns, beroende på hur man räknar, upp till elva olika partigrupper. Fransk politik ser inte ut som svensk. Ett partis lojalitet mot en allianspartner kan upplösas i svek på några ögonblick. Ledamöter kan också byta grupp. Därför är möjligheterna många och slutresultatet av detta spel svårt att förutse. Den regeringsbildning som sannolikt sker i nästa vecka är sannolikt bara den första av två eller flera. Som sagts så många gånger i denna blogg: Fransk politik är oförutsägbar och oerhört fascinerande att bevaka.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.