Arbetslösheten sjunker men inte så djupt som Hollande
Arbetslösheten sjunker men inte så djupt som Hollande https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=g- Tomas Lindbom
- no comments
Igår kom septembersiffrorna för arbetslösheten i Frankrike. Glada nyheter för en hårt pressad Francois Hollande som nu överväger om han ska kunna ställa upp för ännu en mandatperiod. Antalet heltidsarbetslösa har sjunkit med över 60 000, en mycket bra siffra men möjligen en reaktion på augusti månads ökning av arbetslösheten med 50 000.
Ekonomerna träter om septembersiffrorna är att lita på. Hela året har arbetslöshetssiffrorna åkt upp och ner som en jojo. En viss förbättring kan skönjas men den är knappast särskilt stor med tanke på sex års konstant ökning av arbetslösheten. Fram till början av 2016 har det bara gått utför. Under detta år ha det skett en viss minskning.
Varför denna sifferexercis, frågar sig säkert många. Det är dock så att Hollande lovade tidigt under sin mandatperiod att han inte skulle ställa upp för omval om inte arbetslösheten drastiskt minskade under hans fem år vid makten. Det kan den uppenbart inte gjort.
Hollande har också hamnat i annat trubbel under senaste veckorna. En bok om honom författad av två journalister på den ansedda dagstidningen Le Monde har avslöjat hans innersta tankar som presenterats dem vid upprepade intervjuer sedan 2012. Han har visat dåligt omdöme i sina resonemang med journalisterna och fällt nedsättande omdömen om olika företrädare för politik och media. Inte minst har han fnyst och fräst åt en del av sina partivänner. Boken har lett till ännu sämre opinionssiffror för sittande president och ytterligare fördjupat klyftan till hans egna ministrar och ledningen i partiet. Hollande har aldrig varit mer ensam inom sitt parti än nu, ett halvår före valet.
Frankrike har en konstitution som lägger fokus på politiker som personer och mindre på partier. Det innebär att intresset ligger på vilka politiker som kan göra karriär för att erövra presidentposten. Det leder i sin tur till hårda strider mellan politikerna på toppnivå, oavsett partitillhörighet. En socialist smider i lika hög grad lömska planer mot en annan socialist som mot en högerpolitiker.Hollande kan inte längre räkna med stöd av sina egna. Nu förbereder Manuel Valls att kasta sig in i striden om att bli socialisternas presidentkandidat. Han har större förutsättningar än Hollande i dagsläget att vinna partiets primärval i januari om han ställer upp. Väsnterpartiets Jean-Luc Mélenchon skulle enligt dagens opinionssiffror vinna över Hollande i ett presidentval. Likaså har den oberoende kandidaten Emmanuel Macron bättre opinionssiffror än sittande president.
Det politiska läget är i dag oerhört komplicerat och osäkert. Den gamla sanningen om att det inte går att förutsäga ett presidentval så här långt i förväg lär besannas även denna gång .Vi får avvakta men följa det politiska spelet på nära håll.
- Posted In:
- Politik
Leave a Reply