Höger och extremhöger stärker ställningarna i franska valet
Höger och extremhöger stärker ställningarna i franska valet https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=gDe första tendenserna i den första valomgången i det franska valet till de 101 departementen (län) har kommit ikväll. Det är svårt att tolka resultaten i de olika valkretsar som ingår i varje departement. Några övergripande siffror visar ändå att höger- och centerkoalitionen UMP-UDI har gjort ett ganska bra val. Nationella fronten leder inte över alla andra partier i den första valomgången men har gjort sitt historiskt sett bästa val. Socialistpartiet har däremot gjort ett sämre val än förra gången dessa länsval genomfördes. Socialisterna å andra sidan oroades över ännu sämre siffror än vad som verkar bli fallet.
Olika undersökningsföretag har kommit med delvis olika procentsiffror för de olika partierna. UMP-UDI får kring 30 procent. FN får 26-27 procent och socialistpartiet kring 20. UMP-UDI har alltså en liten ledning framför FN. I mätningarna före valet kom FN i allmänhet någon procentenhet högre än UMP-UDI, omkring 31 procent.
Det finns ett annat sätt att räkna som dock inte gjordes i väljarmätningarna före valet. Vi lägger till de så kallade oberoende grupperingarna som finns runt både Socialistpartiet och UMP-UDI. Då får UMP-UDI kring 36 procent och Socialistpartiet omkring 27. FN har inga oberoende grupper runt sig och stannar därför kvar på cirka 26. I så fall blir alltså FN bara tredje största parti. De traditionella tunga partierna UMP-UDI och PS håller med denna räkning ställningarna ganska bra mot den nya högerextrema uppstickaren.
Nu stundar en andra valomgång nästa söndag. Då får vi klart för oss hur många departement som går över från vänster till höger. Efter förra valet hade vänstern majoritet i 61 departement och högern i 40 departement. Mycket tyder på att förhållandena blir de omvända denna gång. Men FN kan mycket väl hämta hem majoriteten i ett par. Var och Vaucluse i södra Frankrike är exempel på sådana departement.
Ledarna för alla tre stora politiska formationer i Frankrike kan egentligen känna sig ganska nöjda ikväll. Nicolas Sarkozy har fått en signal om att hans högerkoalition har motstått trycket från FN. Socialisterna har inte åkt på den käftsmäll som de oroades över. Manuel Valls starka engagemang i valrörelsen har uppenbarligen burit frukt. Och Marine Le Pen kan konstatera att FN:s siffror efter första valomgången är högre än i det rekordval som partiet gjorde i Europavalen för ett år sedan.
Kris är det däremot för de gröna som knappt skrapade ihop 2 procent ikväll. De grönas ställning i fransk politik är minst sagt svag för närvarande. Det är ett parti med många begåvade ledare men utan förankring i väljarkåren.
- Posted In:
- Politik
Tyrgils Saxlund
Nja, jag undrar hur nöjda man är inom vare sig höger och vänster mot bakgrund av resultatet. Valdeltagandet var lågt som vanligt, men hade faktiskt gått upp en del. Om vänstern är nöjd kan man undra vad som behövs innan man blir missnöjd. Visst FN gjorde inte det segerval de – möjligen, möjligen inte – hoppats på. Jag tror att de egentligen är nöjda med att inte komma etta; underdogperspektivet kan de behålla och sedan missgynnas de av franska valsystemet i andra omgången. Direktvalda blev mest högerfolk.
Nu blåser det till strid inför andra omgången, där Sarkozy inte vill rekommendera vare sig PS eller FN. Kanske förståeligt av honom, men ger alltid anledning till bråk – vem det bråket gynnar kan jag inte bedöma, då måste man vara på plats.
I andra omgången försvinner smågrupperingar – om de inte haft kandidater som direktvalts, vilket tydligen förekommit – och då får man se vart de väljarna går.
Direkt svårtolkat är knappast valet: ett bakslag för vänstern, mindre än väntat, men betydande, en framgång för högern, större än väntat och en mindre – men dock framgång för FN. Valls arbetar nu för att stärka sig inför presidentvalet och hoppas ha en chans där, skulle jag tro; så blir det möjligen också och Sarkozy verkar göra come-back (ack ja), Marine är fortfarande på banan, men i något svagare form än väntat. Historien fortsätter.