På söndag är det kommunalval i Frankrike
På söndag är det kommunalval i Frankrike https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=g- Tomas Lindbom
- no comments
De franska kommunalvalen den 23 och 30 mars är som en jättestor väljarundersökning för alla partier. Nu får vi veta vad väljarna tycker om Francois Hollandes första två år vid makten. Samtidigt står mycket på spel i de stora städerna. Kan högern återta Paris och Lyon och kan vänstern erövra Marseille? Och hur många städer erövrar Nationella fronten?
Frågorna är alltså många inför kommunalvalet där borgmästare och ledamöter i de beslutande församlingarna ska utses i landets drygt 36 000 (!) kommuner. I alla de små kommunerna är kandidaterna ”utan politisk etikett”. Men i städerna över 10 000 invånare finns det politisk makt att kämpa om. Där går de stora partierna fram med egna listor och egna kandidater till borgmästare och det blir ofta spännande val i två omgångar.En kandidat i varje valkrets utses enligt principen för majoritetsval.
Låt oss ta ett exempel med val till borgmästare i en stad: Fem olika partier ställer upp med varsin kandidat.Får en kandidat mer än 50 procent av rösterna redan i första valomgången är valet klart. I de flesta fall sker inte det. I så fall går de två kandidaterna med flest röster vidare till en avgörande andra valomgång påföljande söndag. Har ytterligare en kandidat mer än 10 procent av rösterna får även denna tredje kandidat rätt att ställa upp i den andra valomgången. Det kallas då triangulering.
Valsystemet bidrar till att det politiskt-taktiska spelet är högt uppdrivet i de franska valen, både i de lokala och i de nationella. Vad gör till exempel UMP:s kandidat om denne kommer utanför andra valomgången som istället blir en kamp mellan Nationella frontens och Socialistpartiets kandidater? Råder hen sina väljare att rösta på den ena eller den andra kandidaten eller ger hen ingen röstrekommendation? Och vad händer om tre kandidater gör upp; en socialist, en från UMP och en från Nationella fronten och där Nationella frontens kandidat förutses vinna valet om alla tre tävlar i den andra valomgången? Väljer kandidaten från UMP som i ett tänkt exempel blivit trea i den första valomgången att avstå från den andra valomgången och stödja socialisten för att hindra att kandidaten från FN vinner? Eller ställer hen upp i valet och gör det möjligt för denna kandidat att bli borgmästare för de kommande sex åren?
Den franska politiska världen kommer att sjuda av analyser och resonemang under den kommande veckan när resultaten från den första valomgången blir klara på söndagskvällen. Prognoserna idag pekar på en viss framgång för UMP som drar fördel av att vissa väljare använder sin röst i ett lokalt val till att visa sitt missnöje med regeringen. De flesta kommer säkert ändå att välja parti och kandidat utifrån de lokala förutsättningarna. Kommunalvalen 2008 blev en stor seger för socialisterna. Frågan är nu vad väljarna tycker om alla de socialistiska borgmästare som styr i vitt skilda städer över landet. Paris och Lyon styrs i dag från vänster och alla opinionsundersökningar pekar på att väljarna vill behålla vänsterstyre i dessa de två största städerna i landet.
Mycket intresse riktas mot Nationella fronten. Detta parti har i dag en stark ställning i väljarkåren men partiet lär få svårt att vinna så många städer på grund av att de andra partierna i stor utsträckning kommer att blockera FN i en andra valomgång. Dock är det inte uteslutet att en del UMP-kandidater i södra Frankrike kommer att hjälpa FN:s kandidater till seger, till exempel om det står mellan FN och socialistpartiet i en andra valomgång.
Troligen kommer FN att kunna besätta borgmästarposten i fyra, fem hyggligt stora städer. Det är en framgång jämfört med 2008 års val då partiet inte vann ett enda borgmästarval. Partiet är särskilt starkt i sydöstra Frankrike och i industriområdena i norr.
Marine Le Pen gör sin valkampanj med ett leende på läpparna. Hon har inget att förlora men allt att vinna. UMP och PS däremot har nästan inget att vinna och allt att förlora. Det är kris för demokratin i Frankrike sa en politisk bedömare på teve i dag. Det kan man lugnt säga. De politiska affärerna avlöser varandra. Folket har inget förtroende för landets ledning och ett högerextremt parti kommer att vinna klara framgångar. Kanske inte i antal vunna städer men i höga röstsiffror över i stort sett hela landet.
- Posted In:
- Politik
Leave a Reply