Högern fogar hjälpligt ihop interna sprickor
Högern fogar hjälpligt ihop interna sprickor https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=g- Tomas Lindbom
- no comments
I dag har UMP, den franska högerkartellen, haft samling i sitt partihögkvarter i det femtonde arrondissemanget i Paris. Det gäller nu att visa sammanhållning inför kommunalvalen i mars och Europavalet i maj. Det gick väl så där. Liberaler står mot socialkonservativa. Och så finns spänningen mellan dem som håller en skarp gräns mot Le Pen och de som svävar lite på målet.
UMP har det problematiskt. Trots att socialistregeringen och främst dess president upplever så usla opinionssiffror som sällan skådats under den femte republikens 55-åriga historia förmår inte högeroppositionen att lyfta. Det finns flera förklaringar till det. Den främsta är inbördeskriget mellan Sarkozys kronprinsar Jean-Francois Copé och Francois Fillon. Copé blev vald till ledare för kartellen efter förra vinterns uppslitande strider och han blev vald efter en omröstning som sannolikt inte gick korrekt till och där han vann med en mikroskopisk övervikt.
Copé har alltså en dålig legitimitet som ledare. Dessutom finns det spänningar mellan en rad andra av de ledande politikerna inom UMP. Franska partier och särskilt högern känner inte till ordet partidisciplin. Det finns en hel flora av olika riktningar inom UMP och de företräds alla av starka personligheter som kalkylerar utifrån ett maktperspektiv. Det krävs en ledare som alla kan underordna sig och den ledaren måste vara så stark att alla andra räknar med att de dels inte kan slå honom i striden om att bli presidentkandidat och dels att han är så stark att han faktiskt blir vald till president och då kan ge alla andra feta ministerposter och andra mäktiga poster i kommuner, län och olika styrelser. Det finns bara en sådan person och han är nu diskret frånvarande från alla partimöten men bidar sin tid. Naturligtvis handlar det om Nicolas Sarkozy.
UMP fick ännu ett problem på halsen när President Hollande la fram ett socialliberalt program i sitt nyårstal. Han lovar nu förmåner till företagen och har fått en positiv reaktion från Medef som är motsvarigheten till Svenskt Näringsliv. Vad gör UMP när socialisterna talar om avregleringar, stöd till företagen och vill frysa skatterna och på sikt även sänka dem? UMP har delats i två läger. En grupp med partiledaren Jean-Francois Copé i spetsen säger att de vill mycket mer i liberal riktning än Hollande och regeringen. Den andra gruppen med de tidigare premiärministrarna Jean-Pierre Raffarin också Alain Juppé som ledande personer tycker att UMP bör ställa sig positiva till Hollandes omsvängning och inte opponera bara för dess egen skull.
Vid mötet i dag visades enigheten upp. Alla utom Juppé – och Sarkozy förstås – var där. Alla förslag som las fram röstades igenom med väldig övervikt (90-95 procent) men alla vet att egentligen är kartellen delad mitt itu i de flesta frågor.
Här finns nu ett sargat UMP som är särskilt oroligt för att Nationella fronten gör stora ingrepp i de egna väljargrupperna. Det som inte får hända är att Nationella fronten slår UMP röstmässigt i Europavalet som har ett proportionellt valsystem. Skräcken vore att Hollande därefter höjer sina popularitetssiffror inför sitt omval 2017 och att han som huvudmotståndare i presidentvalets andra omgång ställs mot Marine Le Pen. Om Europavalet går illa för UMP kommer kraven redan då att öka på att snabbt lyfta upp Sarkozy i ledningen för högerkartellen.Våren 2014 är en spännande period i den franska inrikespolitiken.
- Posted In:
- Politik
Leave a Reply