Marine Le Pen hindras i domstol att kandidera som president

Marine Le Pen hindras i domstol att kandidera som president 150 150 Tomas Lindbom

Frankrike höll andan kring kl 12 igår när domslutet i brottmål mot Marine Le Pen skulle meddelas. Beskedet sände sedan chockvågor genom det franska samhället. Det var inte bara den politiska sfären som berördes starkt. Elva, tolv miljoner väljare som stöder Marine Le Pen och Nationell Samling blev arga och uppskakade. Och vilket parti och vilka väljargrupper det än gällde; domen mot Marine Le Pen berörde starkt.

Det viktigaste i gårdagens beslut var att Marine Le Pen fråntas möjligheten att ställa upp som förtroendevald under fem års tid och att detta beslut gäller omedelbart. Hon kan överklaga – och har redan gjort det – men det påverkar ingenting i det fallet. Bara i det fall en högre instans underkänner gårdagens dom om omedelbart stopp för valbarhet kommer det att ändras men beslutet lär inte komma förrän om 18-24 månader. Nästa presidentval är i maj 2027 om inte Emmanuel Macron väljer att tidigarelägga ett sådant val.

Den stora debatten i Frankrike rör frågan om domstolen juridiska beslut har karaktären av ett politiskt beslut eller inte. Nationell Samling, många politiker till höger men också till vänster lutar åt det även om ordvalet och tolkningarna skiljer många kommentatorer åt. De flesta är dock överens om att domen med nödvändighet  har politiska inslag. Domstolen har öppet i sin beslutsmotivering förklarat att det finns politiska implikationer i domen. Den har motiverat sitt ställningstagande att hindra Marine Le Pens från att kandidera med att det fanns en risk för återfall i samma typ av brott som hon och ett femtontal partikollegor nu döms för.

Paragrafen som domstolen stöder sig på röstades igenom i parlamentet så sent som 2016. Då skedde det i enighet. Politikerna var då påverkade av en händelse några år tidigare när budgetministern i François Hollandes regering visade sig ha fört egna pengar ur landet och placerat dem i skatteparadis och undkommit skatt. Nationell Samling och Det okuvade Frankrike satt då inte i den lagstiftande församlingen och säger sig nu vara motståndare till lagparagrafen.

Franska väljarna delas nu i två hälfter. Ena hälften misstror domstolen och ser domen som mer eller mindre som ett politiskt beslut för att stoppa Marine Le Pen från att ta makten i landet. Den andra menar att beslutet är helt i linje med lagen och att partiets frontfigur och hennes medarbetare var helt medvetna om brottet som de begått. Rätt eller fel i den frågan: Domslutet igår får politiska konsekvenser och kommer att öka spänningen i landet.

Frågan är hur Nationell Samling agerar politiskt efter denna händelse. Vad händer vidare med denna väljarkår på kanske 40 procent av befolkningen som känner sig utstött, utan ledare? Det är svårt att bedöma halten i den frustration som en stor del av fransmännen känner. Det är därför som Marine Le Pens politiska motståndare inte jublar idag. De inser att en stor grop har öppnat sig i det politiska landskapet. Vilka politiker trillar ner i gropen? Vilka politiska spänningar kan domen i Paris igår leda till?

2 comments
  • Leif Mohlin

    Det här med fransk politik fortsätter att förvåna och även imponera. Med en sannolikt kriminell lagvrängare i USA som gör sitt bästa för att sänka sin egen ekonomi är det lätt att glömma bort att land skall med lag styras och allt det där. Imponerad blir jag av dessa jurister som tar konsekvenserna av lagstiftarnas ambition. Tycker detta är ett beslut som Frankrike bör vara stolta inför. Fattar att man tror det är politiskt betingat. Men jag hoppas någon kan övertyga om att lagstiftning får konsekvenser och att jurister följer lagar.

    Får ju verkligen hålla med om att politiker i alla läger just nu håller andan. Men ett ord till tröst som jag upptäckte igår på Raphaëls Glucksmann citerar Hölderlin av alla människor i den ständiga introduktionen till sitt nyhetsbrev: Là où croît le péril, croît aussi ce qui sauve.
    Finns lite olika översättningar till svenska men det senaste är Aris Fioretos: Men där faran finns/växer även räddningen.

    Tar med mig det både vad gäller Svensk politik (där det finns gott håligheter – hur mår L t ex), Frankrike som sagt och galningen i Vita huset med sina lakejer.

  • Agneta

    För att inte tala om galningen i Kreml, likaledes med lakejer, hur kan han må, tro? Det är där den verkliga faran växer, och man får ju innerligt hoppas att detsamma gäller räddningen – annars är vi definitivt illa ute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.