Macron – På samma gång blev varken eller
Macron – På samma gång blev varken eller https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=g- Tomas Lindbom
- no comments
Emmanuel Macron drar till sig allas uppmärksamhet i Frankrike. Det är självklart. Han är ju landets president med stor makt rent konstitutionellt. Hans personliga drag lockar till många spekulationer. Vem är han, vad gör han och vad vill han egentligen? Personen och företeelsen Macron kommer sannolikt efter hans mandatperioder i Elyséepalatset att bli granskad som få tidigare presidenter. Inte som en av de största men en av de svårbegripliga.
Marc Endeweld heter en av landets mer ambitiösa granskande journalister. Han har redan skrivit ett par böcker om Macron där han ger sin bild av honom som människa och maktpolitiker. Fram träder bilden av en person som tidigt, i sin barndom, vände sig mot vuxna och särskilt mot dem med inflytande. Hans relation till sin mormor, Germaine Noguès, som föreföll viktigare än föräldrarna och som, likt en mentor, byggde hans profil av intellektuell och bildad redan i barndomen och till sin 22 år äldre teaterlärare på skolan, Brigitte Trogneux, 24 år äldre och hans blivande hustru. Brigitte Macrons ställning som mentor ska inte heller underskattas – notera att hon lärde honom att agera på scen – liksom hennes inflytande i dag i maktspelet kring presidenten.
Endeweld har visat i sina böcker och tv-intervjuer hur Macron på ett alltmer skrupelfritt sätt utnyttjat alla sina kontakter i den ekonomiska och politiska världen. Han har charmat dem, har lärt sig av dem och utnyttjat deras nätverk för att sedan vända dem ryggen – de allra flesta. Endeweld menar att Macron är en ensam person och att detta är högst begripligt ur aspekten att han utnyttjar sina kontakter mer än att låta dem ingå i ett nätverk. Han svek François Hollande när han lämnade socialistregeringen för att bygga upp sin egen rörelse. Han gav det namnet En Marche (EM=Emmanuel Macron) och det saknar allt som ett parti normalt besitter; en demokratisk struktur och gräsrötter med någon form av inflytande. Han har vänt ryggen till de flesta som hjälpt honom till makten. De som setts som hans kronprinsar, bland andra den unge premiärminister under första halvåret 2024, Gabriel Attal, ser sig i dag som lika svikna och ovilliga att följa i Macrons fotspår.
Maktspelet i Elyséepalatset under Macrons tid kanske inte är mer dramatiskt än under andra presidenter. Den som når in i dess salar känner sannolikt ett stort sug efter makt och har en väl utvecklad förmåga till att via intriger stärka sin ställning. Ändå förefaller, om Endeweld har rätt, ensamheten hos Macron vara påfallande stor.
Emmanuel Macron tillträdde som president 2017 med devisen En même temps (på samma gång). Han lyckades mer eller mindre knäcka både Socialistpartiet och Republikanerna. Frågan är till vilken nytta. Det har gjort honom extremt impopulär hos franska folket. Ytterkanterna i det politiska landskapet har dessutom gynnats vilket hindrat Macron från att regera framgångsrikt. Devisen på samma gång har blivit varken eller. I dag ställer sig de flesta frågan om Macron egentligen haft något program utom att skaffa sig makten och odla den för sig och till glädje för den minoritet av ekonomiskt välbeställd överklass och övre medelklass som fortfarande röstar på honom.
Macrons inrikespolitik har kantats av oförmåga att driva igenom de stora besluten. Viktiga löften har inte infriats. Budgetunderskottet har inte minskat utan ökat. Ekonomin generellt sett mår inte bättre i dag utan sämre. De stora reformerna lyser med sin frånvaro. Det räcker att nämna pensionsfrågan som är lika olöst 2025 som 2017. Macron har inte skapat ökad enighet i befolkningen och en tro på nationens framtid. Sällan har väl misstron varit större.
I en del västeuropeiska länder uppfattas fortfarande Macron som en skicklig och klok politiker. Han har setts som progressiv och framstegsvänlig, inte minst i Sverige. Han har kämpat mot de grupper som framställts som hot mot honom och landet; en bråkig arbetarklass och en farlig högerextremism. Så länge har så många länder i omvärlden tolkat honom snarare som ett offer för ett trilskande folk. Det har inte varit Macrons fel att Frankrike har problem utan folkets och extrema partiers. Den bilden är inte helt felaktig men den stämmer inte i grunden. Det finns mycket av sunt förnuft i de folkliga reaktionerna på Macrons person och politik.
Frankrike är ett svårstyrt land. General de Gaulle lär ha sagt att det fanns lika många skilda uppfattningar hos medborgarna som det fanns olika ostsorter. Det är förstås sant men Macron har inte samlat människor utan skapat motsättningar mellan grupper. Kanske har han visat denna tendens till splittring främst i sin arroganta hållning mot människorna med vilka han borde ha byggt ett klokt ledarskap. Visat på en rimlig och realistisk väg framåt. Utnyttjat den breda mitten i politiken genom valsegern 2017 till att skapa lugn och förtroende i olika samhällsgrupper. Istället tycks han ha rivit ner förtroenden och odlat en självsäker roll som ensam ledare. I dag är han maktlös med en nationalförsamling vars sammansättning går emot hans vilja. Eller är det som flera journalister och politologer verkar säga idag: I grunden har Macron inget tydligt program och har aldrig haft. En maktpolitiker som styr och ställer men pekar i olika riktningar. En briljant hjärna som verkar sakna hjärta för sitt folk och sina medarbetare och fokuserad på en fråga framför alla andra: Den egna makten.
- Posted In:
- Okategoriserat
Leave a Reply