Drama kring lag och politik i Frankrike

Drama kring lag och politik i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Det har gått drygt ett dygn sedan domstolen slog fast att Marine Le Pen döms till fängelse med fotboja, dryga böter och ett beslut att omedelbart hindra henne från att söka bli vald som politiker under fem år. Reaktionerna har sannerligen varit starka. Kanske kan hon trots allt rida ut stormen och kanske till slut kan, – även om det verkar osannolikt – kandidera till presidentvalet 2027.

Reaktionerna har snarare varit till hennes fördel bland politikerna. Självklart stöds hon av sina egna. Hon och andra politiker från Nationell Samling och angränsande partier anser att detta är ett justitiemord. Även bland en del av hennes motståndare är inställningen snarare uppmuntrande för henne. Premiärminister François Bayrou anser att det är orimligt att inte ge henne chansen att ställa upp. Så låter det från delar av Republikanerna och även från delar av den politiska vänstern. Det okuvade Frankrike vill hellre besegra Marine Le Pen i val än via juridiska domar.

Detta låter märkligt i många svenskars öron. Misstron mot rättsväsendet är däremot utbrett i Frankrike, även bland politiker. Det råder en gammal konflikt mellan politiker och åklagare. Det är många som anser att åklagarväsendet driver egna agendor för att stärka sitt inflytande gentemot politiken. Många politiker både till vänster och höger oroas över om lagar hindrar folkets vilja i politiska val. Hos klassiska gaullister finns detta resonemang. Nicolas Sarkozys rådgivare Henri Guiano lyfter nu i debatten tanken att presidenten skulle kunna benåda Marine Le Pen från den del av domen som handlar om att hindra henne från att utöva ett offentligt ämbete. Presidenten har den rätten enligt konstitutionen. Guaino menar att en benådning ger möjlighet för folket att välja den kandidat som i de senaste opinionsundersökningarna har det tveklöst största stödet i väljarkåren.

Inom yttervänstern finns delar av samma tankar. Folket ska ges så mycket utrymme som möjligt att uttrycka sina åsikter i val. En juridisk överklass som kan misstänkas ha skumma motiv ska inte hindra det, menar företrädare för Det okuvade Frankrike. En politiker som Jean-Luc Mélenchon är väl medveten om att mot hans parti kommer ständigt nya anklagelser och åtal mot egna förtroendevalda, anklagelser som grundas i den regerande elitens värderingar men också dess förmåga att med lagvrängning hindra folkets vilja att komma till sin rätt. Så tänker han helt uppenbart.

Redan igår kom överklagandet från Marine Le Pen och hennes medarbetare som också dömdes till olika straff. Mycket snabbt agerade den högre rättsinstansen med beskedet att deras domar ska redovisas snabbare än normalt, det vill säga redan om ett drygt år. Kan dessa jurister känna trycket att inte förhala domslutet och på det sättet öka kritiken mot att rättsväsendet aktivt söker påverka folkets möjligheter att i val rösta på den kandidat det föredrar.

Det finns en annan sida av detta drama som nu spelas upp inför fransmännens ögon. Många politiker som oroas över Nationell Samlings ökade popularitet bedömer att detta parti har allt att vinna på domarna mot deras företrädare igår och hoppas att ett öppet val med Marine Le Pen som huvudkandidat för sitt parti minskar risken för ett verkligt maktskifte i landet. En del kan också känna oro inför någon form av öppen resning mot samhällsordningen. Nationell Samling och dess väljare har i årtionden pekats ut som paria i politiken. Trots ökade opinionssiffror är ytterhögern ännu idag demokratiskt ifrågasatt. Domen igår kan bli gnistan som gör att människor som stöder Nationell Samling flammar upp i verklig, öppen vrede.  Kanske kan de definitivt vända sig mot det etablerade samhället och den rättsapparat och maktapparat som styr landet. Det finns analytiker som i Marine Le Pens reaktion på domen igår anar att hon kan dra igång ett mer radikalt uppror mot det så kallade etablissemanget. Det är förmodligen inte sannolikt men ändå ett scenario som oroar en del.

Många europeiska och inte minst nordiska iakttagare kan ha svårt att se de moln som kan hopa sig över himlen i Frankrike som en följd av domslutet igår. Konflikten mellan politik och rättsväsende är reell och inte bara en högerextrem form  att uttrycka martyrskap. I detta land finns olika värderingssystem men också sätt att se på en optimal samhällsordning. Frankrike ligger mitt i Europa, är präglat av olika traditioner sedan sekler tillbaka. Det är ett land som aldrig lugnar sig och håller sig till ett gemensamt perspektiv på samhällsinstitutionerna och hur de ska fungera tillsammans.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.