Den 7 oktober

Den 7 oktober 150 150 Tomas Lindbom

I Frankrike är konflikterna i Mellanöstern alltid laddade. Den judiska delen av befolkningen är större än i något annat Västeuropeiskt land, cirka 500 000 enligt beräkningar. Samtidigt är muslimerna, och många av de sprungna ur områden i norra Afrika. flera miljoner. Det gör kriser och krig i Mellanöstern till inrikespolitiska angelägenheter på en betydligt högre nivå än i till exempel Sverige.

Igår, den 7 oktober, var dagen för att minnas Hamas terrorattack på Israel. Det skedde också genom att tv-stationer ägnade en stor del av dagen åt detta smärtsamma minne. Konflikten i Mellanöstern har ändå så många dimensioner att det inte går att hålla dagen ren för att sörja en sådan händelse. Dagen präglades också av att många franska medborgare, inte minst judar, upprördes över att president Macron uttalat att han ville dra in Frankrikes militära stöd till Israel i dess krig i Gaza. Detta uttalande har applåderats av vänsterpartiet Det okuvade Frankrike men bemötts kritiskt av övriga partier.

Jean-Luc Mélenchon, ledaren för Det okuvade Frankrike, har föreslagit att palestinska och libanesiska flaggor från och med den 8 oktober hissas överallt där det är möjligt, bland annat på universitet. Detta har också bemötts kritiskt, bland annat av förre socialistpresidenten François Hollande som menade att bara den franska flaggan ska hissas på offentliga platser.

Mélenchons politiska linje är att skapa en form av social revolution i landet; driva människor mot uppror på gator och torg för att sätta tryck på den politiska ledning som Mélenchon vill ha bort från makten. Han verkar ständigt för att gatans opposition och hans partis och Den nya Folkfrontens utspel och politiska förslag i nationalförsamlingen ska samspela för en radikal politisk förändring i landet. Mellanöstern är i dag ett ämne som på ett lägligt sätt konfronterar muslimska invandrare med rötter i Nordafrika mot den så kallat vita, dominerande makten i Paris statliga organ, ytterst i presidentpalatset.

Kriget i Mellanöstern får uppenbara konsekvenser för inrikespolitiken i Frankrike. Den lägger ännu en dimension till andra plågsamma konflikter som frågan om muslimernas rätt att leva i Frankrike och frustrationen kring islamism liksom inför den växande graden av brottslighet, i hög grad utförd av invandrargäng. Dessa frågor som handlar om etniska konflikter kan på ett djupare sätt vidga klyftan mellan olika befolkningsgrupper i landet.

Motsättningarna inom Frankrike i Mellanösternfrågan är oroande. Den 7 oktober fick ändå i huvudsak ägnas åt att sörja det som skedde i Israel för ett år sedan. Trots allt begärde Mélenchon att de palestinska flaggorna bör hissas på offentliga institutioner först dagen därefter. Det som väntar är ändå nya uppslitande debatter över allt i det franska samhället, inte minst innanför högskolornas väggar och i gatudemonstrationer  som lätt kan urarta i kravaller. Mellanöstern är definitivt en het konfliktfråga i Frankrike.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.