Talmansvalet visar på splittringen i nationalförsamlingen

Talmansvalet visar på splittringen i nationalförsamlingen 150 150 Tomas Lindbom

Det behövdes tre valomgångar för att slutligen utse en talman i den nyvalda nationalförsamlingen och det skedde endast med krav på relativ majoritet. Det blev omval av Yaël Braun-Pivet som representerar Ensemble pour la République, det vill säga Emmanuel Macrons parti. Segermarginalen blev ytterst smal. Braun-Pivet fick 220 röster följt av Folkfrontens kandidat André Chassaigne med 207 och på tredje plats Nationell Samlings kandidat, Sébastien Chenu med 141. Kammaren har total 577 platser.

Resultatet i talmansvalet visar att nationalförsamlingen är ytterst splittrad mellan i huvudsak tre block, Folkronten, Ensemble pour la République och Nationell Samling. Det visar vidare att det traditionella högerpartiet Republikanerna tenderar att närma sig Macrons parti och dess två stödpartier Horizon och MoDem. Det var ytterst tack vare det partiet som Yaël Braun-Pivot kunde säkra segern och tack vare det faktum att regeringen kvällen före omröstningen accepterat att avgå och att tretton ministrar därför kunde inta sina platser i kammaren och påverka valet med sina röster.

Bland Folkfrontens ledamöter råder ett utbrett missnöje. De menar att Folkfronten som största block borde ha fått talmansposten och anklagar mitten för ett smutsigt taktiskt spel. Nationell Samling intar numera en stillsam och nedtonad hållning i nationalförsamlingen och åser spelet kring makten med visst lugn. Förmodligen räknar partiets ledning med att det som pågår nu ger väljarna ett än starkare intryck av att de andra partierna är oseriösa. I valrörelsen förklarade dess ledare Jordan Bardella att partiet bara skulle kunna tänka sig att bilda regering om det uppnådde absolut majoritet. När så inte skedde blir kampen om framförallt regeringsmakten mindre angelägen.

Det finns anledning att många gånger återvända till den problematiska situation som nu råder inom fransk politik. I ett nytt läge med flera jämnstora block i nationalförsamlingen kommer mycket att hända. Det är en situation som gör framförallt regeringsfrågan central. President Macron vill undvika att dela med sig av makten genom en regering som inte är kopplat till hans parti. Oppositionen är emellertid så mycket större än den del av kammaren som stöder presidenten.Det är svårt att ge en exakt siffra men sammantaget är den i klar majoritet, sannolikt kring 400 av de 577 platserna.

I dag och på lördag kommer andra höga poster i nationalförsamlingen att utses genom val och en rad oheliga allianser kommer att formas. Så småningom, kanske efter OS, ska en regering utses. Ingen vet i dag vilken karaktär den kommer att ha. Det är inte uteslutet att det bildas en mittenregering som innebär att Macron försöker fortsätta som hittills, främst med stöd av Republikanerna. Däremot vet ingen hur länge den sitter. Nationell Samlings Sébastien Chenu förklarade i en tv-intervju i går kväll att hans parti mycket väl kan enas med Folkfronten för att fälla en sådan regering. I så fall sitter den i fjorton dagar. Ingen vet vad som händer därefter.

1 comment
  • Leif Mohlin

    Hej, bra text som vanligt. En undran, har försökt förstå om det är ngn form av tveksamt agerande att regeringens ledamöter röstade på ”sin” kandidat i talmans valet ?

    Att en koalition bygger majoritet är ju fullt rimligt kan msn tycka. Mrn som ngn skrev i L’Opinion det är eftersträvansvärt att så att säga utestänga hela RN från att inta olika ansvasposter i parlamentet. Det kommer lätt surt efter.
    Dock är det otroligt hur svårt man har att vara fingerfärdig
    Tyckte fö att Talmannen introduktionstal var väldigt vettigt när hon pekade på att hela Frankrike nu var representerat. Det finns ju potential om bara ledarskapet finns.

Leave a Reply

Your email address will not be published.