Macron talar i tv

Macron talar i tv 150 150 Tomas Lindbom

Om några dagar börjar OS i Paris. Det märker alla som befinner sig i den franska huvudstaden. Avspärrningarna är många och rigorösa. Folk klagar, inte minst restaurang- och caféägarna som ser sina uteserveringar instängda av galler på trottoarerna. Samtidigt fortsätter den politiska turbulensen. Ikväll talade president Emmanuel Macron och en timme före hans framträdande i tv lanserade Den nya Folkfronten sin kandidat till premiärministerposten.

De fyra partierna i folkfronten lyckades till slut enas om ett namn och det blev Lucie Castets. Den läsare av denna blogg som undrar vem hon är behöver inte skämmas för att framstå som okunnig. Hon är okänd för i stort sett alla fransmän. Hon tillhör den ledande kadern av ämbetsmän i Frankrike med examen från ENA, topputbildningen för dem med ambitioner att nå högst i statsförvaltning och inom politiken. Castets har inga politiska erfarenheter, för närvarande är hon hög finanstjänsteman i Paris, men har deklarerat tydliga sympatier för vänstern och främst för Socialistpartiet. Kanske var hennes profil tillräckligt radikal för att också Det okuvade Frankrike skulle kunna godkänna hennes namn. Folkfronten ställde omedelbart kravet till Macron att han redan ikväll skulle utse Lucie Castets till sin premiärminister vilket han självfallet inte gjorde.

President Macron har nu förklarat att han inte tänker utse en ny premiärminister förrän i mitten av augusti, efter avslutade olympiska spel. Han ställs då inför svårigheten att hitta ett namn som kan ha en rimlig möjlighet att överleva en eller ett par misstroendeförklaringar i nationalförsamlingen. Det lär bli oerhört svårt och om han lyckas har han visat prov på en utomordentlig fingerfärdighet i det politiska spelet.

Normalt brukar jag göra en paus i mitt bloggande redan i samband med den franska nationaldagen den 14 juli. I år har det politiska livet varit intensivt ända fram till i dag, den 23 juli. Möjligen blir det lugnare nu. Macron har sagt att han vill ta en paus ifrån politiken under de olympiska spelens gång. Däremot kan ju mycket hända i det franska samhället under de närmaste veckorna. Säkerheten ska garanteras. En rad händelser, också av politisk karaktär, kan uppstå. Min ambition är ändå att nu ta en månads semester från bloggandet och återvända när det politiska dramat åter tar sin början under senare delen av augusti.

1 comment
  • Agneta

    Stort tack, Tomas, för dina alltid lika initierade och intressanta blogginlägg, inte minst under turbulensen efter Macrons nyvalsbeslut! Vi följer som vanligt händelseutvecklingen under OS och ser fram emot din återkomst i augusti efter en välförtjänt semester!

Leave a Reply

Your email address will not be published.