Nationell samling i stor ledning inför EU-valet

Nationell samling i stor ledning inför EU-valet 150 150 Tomas Lindbom

Till skillnad från Sverige är Frankrike redan inne i en intensiv valrörelse inför EU-valet i juni. Radio och tv sänder valdebatter, dels med alla partier och dels olika dueller mellan toppkandidater för de olika nomineringslistorna. Kandidaterna samlar också sina anhängare i olika delar av landet för att tala för sin politik. Undersökningsföretagen gör också mätningar som inte mäter väljarnas partisympatier i allmänhet utan specifikt för EU-valet. Nationell Samling leder stort i alla mätningar, oavsett institut.

Jérôme Fourquet, chef på undersökningsföretaget Ifop och den mest kända valanalytikern i Frankrike, konstaterar i en tv-intervju att ”Nationell Samlings ledning i opinionen är kolossal.” I de senaste mätningarna ligger partiet på 32 procent vilket aldrig hänt i modern tid inför ett EU-val. Det har skett vid ett tidigare tillfälle men då rörde det sig om en valsamverkan mellan flera högerpartier som tillsammans nådde över 30 procent. Den oerhört starka positionen som detta parti skaffat sig blir än mer iögonenfallande om man jämför avståndet till det andra partiet i storleksordning. Macrons parti, Renaissance, vars lista toppas av Valérie Hayer, har kring 18 procent av väljarnas stöd. Under de senaste veckorna har dessutom avståndet ökat mellan dessa båda partier.

Renaissance hotas nu alltmer bakifrån av Socialistpartiet som leds av Raphaël Glucksmann. Han är inte medlem i detta parti men har ändå givits rollen att leda dess lista inför valet. Glucksmanns lista stöds i dag av cirka 13 procent och tendensen är i stigande. Hans politiska linje är proeuropeisk och han är en företrädare för en moderat och reformistisk vänster. Framförallt är han tydligare i sin kommunikation med väljarna än Valérie Hayer och förefaller även mer genomtänkt än hon i sin syn på Europa och hur EU:s roll ska stärkas. Franska väljare överger utan sorg och beklaganden ett parti som visar svaghetstecken för att ansluta sig till något annat. Ofta påverkas valet av den som är ledaren. Hayer kan bli ett sänke för macronisterna och Glucksmann motsatsen för en sedan några år avsomnad socialdemokratisk vänster.

En av alla de kommentatorer som uttalar sig i medierna konstaterade häromdagen att Glucksmann som tvåa i EU-valet efter Jordan Bardella som toppar Nationell Samlings lista skulle innebära kortaste vägen för franska folket att göra sig av med macronismen. Så tänker många som hoppas att han och hans rörelse blir en parentes i den moderna politiska historien.

EU-valet får alltså också stora konsekvenser för den franska inrikespolitiken. Skulle listan som toppas av Valérie Hayer komma först på tredje plats är det en katastrof för ett parti som har en engagerad EU-federalist, Emmanuel Macron, som sin ledare. Macron skulle alltså bli allvarligt försvagad både i Frankrike och i sina politiska strävanden inom EU.

Hayer var inte Macrons förstaval som toppnamn på partiets EU-lista. Kommer opinionssiffrorna för partiet att fortsätta dala måste han sannolikt agera för att lyfta fram andra företrädare i valrörelsen. Eller, vilket vore uppseendeväckande, utse sig själv som det viktigaste vallokomotivet. Det är inte en statschefs roll. I den funktionen tar man ansvar för hela Frankrike. En statschef är ledaren för alla fransmän och inte för ett parti och inte i ett val som bara indirekt rör Frankrikes intressen. Sannolikt går han inte in i EU-valrörelsen men det gäller då att få fram fler starka företrädare för Renaissance som kan åtminstone hålla ställningarna som näststörsta parti i det kommande valet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.