Nupes har också problem
Nupes har också problem https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=g- Tomas Lindbom
- no comments
I morgon på skärtorsdagen genomförs nya strejker och demonstrationer mot den pensionsreform som nu de flesta tror kommer att genomföras enligt president Macron och regeringens planer. Det mesta pekar på att den elfte dagen av organiserat motstånd mot reformen inte blir lika stor som många av de tidigare. Det sägs att bara ett av fyra snabbtåg ställs in och att det mesta av övrig tågtrafik och flygtrafik kommer att gå som vanligt. Sannolikt kommer också demonstrationsleden i städerna att bli glesare än tidigare. Det verkar som om upproret mot reformen långsamt ebbar ut.
Striderna mellan makten och stora delar av det franska folket kommer ändå att lämna starka spår framöver. President Macrons auktoritet är tilltygad. Han kommer att få svårt att hävda sig inrikespolitiskt och måste sannolikt på sikt upplösa nationalförsamlingen eller byta ut delar av regeringen. Det talas om ny premiärminister men också en bredare bas för regeringen.
Möjligen kan Macron hjälpas av att vänsterkoalitionen Nupes (Det okuvade Frankrike, EELV de gröna, Socialistpartiet och Kommunistpartiet) knakar i fogarna. I ett fyllnadsval till nationalförsamlingen i söndags segrade en kandidat för den gren av Socialistpartiet som är kritisk mot Nupes. Motkandidaten och förloraren representerade Det okuvade Frankrike. Ett litet bakslag kan tyckas men det finns trots allt starka krafter inom den mer socialdemokratiska grenen av Socialistpartiet som lurar i vassen. Förre presidenten François Hollande, hans tredje och siste premiärminister under sin mandatperiod, Bernard Cazeneuve, samt Paris nuvarande borgmästare Anne Hidalgo är starka företrädare för det som skulle kunna kallas för en mer konstruktiv och regeringsfähig politisk hållning. De är både kritiska till Macron men ger samtidigt väljarna en känsla av att företräda en mer verklighetsnära politik.
Kampen mot pensionsreformen har på ett sätt givit Nupes största parti, Det okuvade Frankrike, retoriskt och mediemässigt stora framgångar. Å andra sidan har detta parti visat upp grovt populistiska drag. Deras beteenden i nationalförsamlingen under debatterna kring pensionsfrågan har verkligen lämnat mycket övrigt att önska. Ledamöter ur denna partigrupp har överöst bland andra premiärministern under ett av hennes tal med burop, visslingar och sång. Den som hoppas att ledamotskap i ett parlament innebär respekt för yttrandefrihet och en viss god ordning har fått många exempel på motsatsen från dessa ledamöter. En stor andel fransmän ser strejker och demonstrationer som en del av demokratin men vill knappast att gatans slagord stör behandlingen av lagförslag inne i parlamentet.
Nupes bildades genom initiativ från främst Det okuvade Frankrikes ledare Jean-Luc Mélenchon mellan presidentvalet och valet till nationalförsamlingen i våras. Det gav honom och hans parti ett osedvanligt stort inflytande över fransk politik och tryckte framförallt tillbaka Socialistpartiet till en mycket underordnad roll inom vänstern. De flesta ställde redan i våras frågan hur länge detta Nupes under Mélenchons ledning skulle kunna bestå. Det visade sig starkare än väntat men frågan är ändå om inte sprickorna i vänstern nu börjar synas igen. Sannolikt kommer inte de franska väljarna att vilja se Det okuvade Frankrike med sin anarkiserande populism som det största och mest inflytelserika alternativet till Macron.
- Posted In:
- Okategoriserat
Leave a Reply