Ny vecka med nya strejker
Ny vecka med nya strejker https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=g- Tomas Lindbom
- no comments
Den kommande veckan blockeras Frankrike av nya strejker i akt och mening att försöka stoppa regeringens pensionsreform. Vi vet att tisdagen den 7 februari kommer särskilt transporterna att beröras. Flertalet tåg ställs in och bara ett fåtal tunnelbanelinjer kommer att vara i funktion förutom de linjer som numera är automatiserade och därför körs utan förare. Nästa strejkdag infaller på lördag den 11 februari.
Läget är problematiskt för regeringen. Än så länge har inga genombrott gjorts i försöken att nå en form av uppgörelse. Oppositionen befinner sig fortfarande i ett överläge. En majoritet av franska folket är emot pensionsförslaget och än så länge är den trenden negativ för regeringen. Missnöjet ökar alltså. Fransmännen som berörs av strejkerna, främst skolorna och inom de kollektiva transporterna, verkar ta störningarna med ro.
Det börjar också diskuteras i media vilka som blir de rent politiska konsekvenserna av en utdragen konflikt. Premiärminister Elisabeth Borne betraktas som en renodlad teknokrat som först i valet till nationalförsamlingen i somras ställde upp i ett politiskt val. Hon har suttit i regeringen under hela Macrons första mandatperiod men hon har hela tiden haft en profil av att vara mer av en expert än av en politiker. Hon är mycket påläst och välformulerad men hon uppfattas som kylig. Kritiker menar att hon inte förmår visa verklig eller spelad medkänsla när reformer försämrar villkoren för människor. Hon har säkert helt rätt när hon säger att pensionsåldern måste höjas för att inte yngre personer i framtiden ska tvingas bära en större ekonomisk börda inom systemet. Den typen av resonemang uppfattas i alla fall av de flesta fransmän som okänsligt och omänskligt.
Vissa bedömare menar att Macron måste göra sig av med Elisabeth Borne som premiärminister efter det att pensionsfrågan lagts till handlingarna. Hon har redan förlorat stort i popularitet. Endast 30 procent har i dag förtroende för henne. Det kan med andra ord bli svårt för Macron att driva igenom nya reformer med henne vid rodret. Kanske gjorde han en felbedömning när han valde en utpräglad teknokrat. Det faktum att hon hämtades från hans vänsterfalang (hon var tidigare rådgivare till den socialistiska presidenten François Hollande) har inte hjälpt på något sätt i förhandlingarna med vänsteroppositionen.
Det gnisslar också en del i relationen med de två små samarbetspartierna i mitten och det finns också oro för att Republikanerna (högerpartiet) inte kommer att stödja regeringen i en eventuell votering om pensionsförslaget. Mycket pekar i dag på att Macron använder sig av paragrafen 49:3 för att på det sättet driva igenom förslaget i parlamentet utan votering.
- Posted In:
- Okategoriserat
Leave a Reply