På söndag är det val till nationalförsamlingen
På söndag är det val till nationalförsamlingen https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=gNu på söndag och nästa söndag väljer fransmännen ledamöter i den så kallade nationalförsamlingen, den direktvalda kammaren i det franska parlamentet. Senaten är den andra delen och den väljs genom indirekta val, men vid annat tillfälle. Den gamla nationalförsamlingen som nu är upplöst hade högermajoritet. Socialisterna hoppas nu förstås på egen majoritet eller åtminstone en majoritet för den samlade vänstern.
Alla opinionsundersökningar visar på vänsterseger men valsystemet är krångligt och den kandidat som vinner i en valkrets i den första valomgången är långt ifrån säker på att också vinna i den andra och avgörande. Parlamentet består av 577 ledamöter som väljs i enmansvalkretsar. De som får mer än 12.5 procent av inskrivna väljare – inte bara av dem som röstat – går vidare till en andra valomgång, en vecka senare. Den vinner som då får flest röster.
Högern får enligt undersökningar cirka 230-265 ledamöter vilket inte räcker till majoritet. Med högern menas valalliansen UMP som består främst av de gamla gaullisterna. Sarkozys parti, och en rad mindre grupperingar till höger och i mitten. Francois Bayrou representerar en något mer vänsterorienterad center, MoDem. Hans parti lär få svårt att vinna i särskilt många valkretsar. Det är osäkert om ens partiledaren själv blir vald i sin valkrets.
Nationella fronten kan i bästa fall erhålla 3-5 mandat. Om partiet får fler vore det en skrällseger. Orsaken är återigen valsystemet. Med ett lågt valdeltagande, bedömare tror på cirka 60 procent, måste Nationella fronten upp på en faktisk röstandel på 21 procent för att gå vidare. Det kan ske i departementet Gard runtomkring staden Nimes i södra Frankrike. Där tog Marine Le Pen första platsen i presidentvalets första valomgång med 25 procent. Partiet har också en stor chans att vinna i Henin-Beaumont nära belgiska gränsen där Marine Le Pen själv ställer upp.
Valrörelsen i Henin-Beaumont har för övrigt tilldragit sig särskilt stor uppmärksamhet. Marine Le Pen tävlar där mot en annan presidentkandidat från detta år, Jean-Luc Mélanchon. Det råder en stark antipati mellan dessa båda kandidater. Mélanchon som vänstersocialist såg som sin roll att särskilt attackera Marine Le Pen i valrörelsen inför presidentvalet. Nu pågår en smutskastningskampanj från Nationella frontens sida där Mélanchon till och med polisanmält Le Pen för ett valmaterial som han anser smädat honom och hans parti på ett otillbörligt sätt.
Vänstern bör få majoritet i nationalförsamlingen. Undersökningar i dag pekar på 280-310 mandat. Med 289 mandat har vänstern majoritet. Socialisterna hoppas på egen majoritet men om det inte lyckas kan de ändå räkna med stöd från de gröna som genom valsamverkan med socialisterna kan få mellan 10 och 20 mandat, möjligen några fler. Front de Gauche, en allians av vänstersocialister och kommunister, bör också få ihop en liten egen parlamentsgrupp men utan officiell valsamverkan med socialistpartiet.
Francois Hollande och socialistpartiet hoppas att inte behöva luta sig mot Front de Gauche. Jean-Luc Mélanchon är inte beredd att ge en socialistregering fullt stöd i alla kommande voteringar i nationalförsamlingen.
Politiska bedömare anser att det franska folket kommer att välja vänster även i detta val för att undvika en så kallad cohabitation, med en socialistisk president och en högerregering. Det talas om att socialisterna fått respit hos väljarkåren fram till och med sommaren. Därefter lär den nya majoriteten känna av de snåla vindar som alltid blåser kring en president och en regering mellan valen. Francois Hollande och premiärminister Jean-Marc Ayrault står inför stora svårigheter det närmaste halvåret. Europakrisen är en sådan fråga och det egna landets ekonomi en annan. Kommande vinter lär bli intensiv med demonstrationer, strejker och ett eskalerande ordkrig mellan majoriteten och oppositionen. Så ser det alltid ut i Frankrike. Men i vinter kan dessa gräl mycket väl grundas i en betydligt allvarligare situation än på många år.
- Posted In:
- Politik
Leave a Reply