Det franska köket och Balzar
Det franska köket och Balzar https://www.lindbompafranska.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Tomas Lindbom Tomas Lindbom https://secure.gravatar.com/avatar/6030df7f1d0fd0568f08062819468dde?s=96&d=mm&r=gDenna blogg handlar ofta om det konservativa eller klassiska Frankrike. Gamla kulturnationer klamrar sig gärna kvar i det förgångna lite för länge och det är verkligen fallet med det galliska riket. Och köket är inget undantag. Den franska matens gamla segerrecept kan ibland ligga hindrande i vägen för en viktig förnyelse. Samtidigt är de traditionella rätterna så goda att jag sällan sörjer att cross over-köket inte kommit lika långt i Frankrike som i Sverige.
You might also like
2 comments
-
-
Ann-Helen von Bremen
Jodå, brasseriflugan har surrat rätt rejält ett bra tag nu i Stockholm och på andra platser i landet. Och visst är det trevligt, med lite franska vindare. Men tyvärr måste jag nog säga att jag i Paris under de senaste åren stött på brasserier som inte alls håller måttet. Tidigare gällde just detta, att du kunde kliva in på vilket brasseri som helst och vara ganska säker på att biffen var mör, pommesen var frasig (och framför allt hemgjord) och bearnaisen smörsyrlig. Den regeln gäller numera mest för etniska krogar. Framför allt kinesiska och vietnamesiska restauranger, där man i princip kan besöka vilken enkel anrättning som helst, men ändå bli serverad riktigt bra kinamat. Till en liten peng.
Men det franska köket slarvas det rätt mycket med, på de lägre nivåerna.
En riktig rysare var förra sommarens besök på Brasserie Lipp. Jodå, allt fanns på plats – kända minstrar och intellektuella, blandade med tanter och turister och småkärva, men charmiga servitörer. Så långt var allt väl. Men maten var snudd på katastrof. Dåliga råvaror och taskig matlagningsteknik. Segt och kvarglömt i ugnen, eller ljummet och torrt för att det stått och väntat för länge i luckan. Och dyrt!
Dagen därpå begav vi oss till vad vi trodde skulle vara den stora turistfällan – Jules Verne i Eifeltornet – vad gör man inte för sin son, som drömt om en måltid i Tornet under ett år… Men Ducasse, som står bakom krogen, vet hur en slipsten ska dras. Vi behandlades inte bara som kungligheter, vi fick också en alldeles fantastisk trerätters, a la det nyfranska köket. Jag minns särskilt grissidan som var himmelsk. 70 euro per person kostade kalaset och det var värt varenda cent. Utsikten fick vi på köpet.
Visst kan fransoserna som ligger i frontlinjen, men på mittfältet och backlinjen behövs det uppryckning.
Ann-Helen Meyer von Bremen
Magnus Sandman
Jag vill och tror att det traditionella franska köket är på återmarch, rustik mat med klassiska smaker blir som nytt efter allt cross over, som verkligen har sin plats, tillsammans med viner av klassiskt fransk karaktär. Original är ofta svårt att kopiera. Det får mig att tänka på ett mycket populärt och omskrivet brasseri i SoHo NYC, Balthazar,som verkligen försökt vara allt det du beskriver om Balzar. Från öppettider till den vresige tjuren som hovmästare. Men känslan blir ändå lite mer ”Irländsk Pub på Kungsgatan” än Paris. På Biblioteksgatan har ju Zink försökt närma sig detta franska koncept – vet inte hur de lyckats då jag inte varit där men jag ser det som att det Franska Köket är på uppgång – igen!